La Noguera se suma al projecte ‘Pirineus, la nuit’

El Consell Comarcal de la Noguera, mitjançant el Parc Astronòmic del Montsec, participa en el projecte transfronterer ‘Pirineus, la nuit’, que busca millorar la protecció i la qualitat de la foscor natural nocturna.

Els altres socis del projecte són el Planetari de Pamplona, l’Observatori Astronòmic del Pic du Midi i l’associació astronòmica À Ciel Ouvert (ACO).

El primer amb dues certificacions internacionals
En el cas de la Noguera, el projecte preveu accions concretes com ara la renovació de la Certificació Starlight i l’obtenció de la Certificació Internacional Dark Sky (IDA), amb la qual cosa el Montsec serà el primer territori que obtindrà les dues certificacions internacionals que reconeixen la qualitat de cel fosc.

També es preveu una nova exposició permanent interactiva al Centre d’Observació de l’Univers i l’adequació de tres miradors astronòmics vinculats a monuments megalítics de la zona.

Les comarques de Lleida són punt de referència per la qualitat del seu cel. La serra del Montsec, a cavall entre la Noguera i el Pallars Jussà, té la distinció de Destinació Turística i Reserva Starlight, atorgada per la Fundació Starlight amb l’aval de la Unesco, que distingeix els millors espais per observar els estels.

Un centre de referència
El territori acull el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), format per l’Observatori Astronòmic del Montsec, al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), i el Centre d’Observació de l’Univers, situat a 3,5 km d’Àger (Noguera), un modern multiespai dirigit al turisme cultural i científic que ja s’ha convertit en el centre de referència de la docència i la divulgació de l’astronomia i la geologia a Catalunya.

Més informació a Descobrir.cat

Share:

Deixa un comentari